Problemes dels sense cor

diumenge, 4 de març del 2012

Generalitzar és contraproduent per la salut

Quan es tracta de reflexionar i valorar els riscos i beneficis de qualsevol tractament farmacològic cal tenir molta cura. Les afirmacions generals són un problema immens en el cas de la salut. Aquet estudi, que relaciona el prendre pastilles per dormir amb una major possibilitat de mort prematura, només és un petit exemple de com una incertesa pot causar alarma social. El que vull dir amb això és que qualsevol article genera un efecte en el lector i en aquest cas comporta conseqüències negatives per la credibilitat de la medicina.
Tractar una notícia així de manera trivial pot provocar efectes indesitjats, com que pacients que necessiten un determinat tractament el rebutgin per por a les conseqüències negatives inherents. En alguns casos resulta en un alentiment de la recuperació, en d’altres, pot portar a una persona amb capacitat de recuperació a sofrir mals innecessaris o fins i tot a una mort evitable.
El debat està servit: s’ha de publicar un fet que no és 100% provat i que pot crear alarma social? El dret a la llibertat d’informació té tots els punts per guanyar, però el principi de veritat obliga  a ser cautelós a l’hora d’explicar fets no provats.
Darrere de les farmacèutiques hi ha milers de milions en joc, i això pot dur als mitjans (per allò d’una justícia equitativa i no igualitària) a un posicionament en pro dels menys poderosos, com les teràpies alternatives. Però darrere l’aparent innocència, aquests també amaguen interessos econòmics, pel que cal fugir d’empaties i optar pel rigor informatiu, cercant el màxim de fonts possibles.
En el cas concret que tractem, per començar, no s’ha tingut en compte quin era el motiu de la mort. Tampoc s’han inclòs a l’estudi factors rellevants com els trastorns psiquiàtrics, fet que provoca que la relació no sigui clara. A més a més, cal remarcar que els resultats es basen en un estudi de casualitats en les dades observades, pel que no es pot determinar la causalitat de l’associació establerta. Fins i tot els mateixos investigadors afirmen que tot i les comprovacions per assegurar la seva validesa, altres factors podrien explicar aquestes relacions. De fet, algunes malalties poden tenir un origen psicosomàtic. Això cal destacar-ho per evitar posicionaments contraris a la medicina.
També cal tenir en compte que els problemes psicològics o físics que generen ansietat o dificultats per dormir poden tenir conseqüències. En alguns casos podria ser pitjor no prendre cap medicina, ja que està demostrat que les persones que dormen menys de 7 hores diàries tenen més possibilitats de patir problemes psicològics greus. Per tant, fins i tot en el cas que aquestes pastilles fossin perjudicials per la salut o tinguessin efectes secundaris, serien necessàries.
Tot això dóna una visió completament diferent que explicar la notícia sense contrastar ni contextualitzar i ajuda al ciutadà a entendre que en la ciència no tot és blanc o negre. Aquesta investigació només pot servir per estimular un estudi addicional d’aquesta àrea utilitzant informació d’altres aspectes i poblacions. Per tant, cal seguir investigant per afirmar amb certesa els resultats i trobar una solució als problemes que se’n deriven.

Per a més informació veure:
Article: Els somnífers podrien causar la mort prematura 
Font: British Medical Journal Open

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada