Problemes dels sense cor

dissabte, 3 de març del 2012

Els somnífers podrien causar la mort prematura

Un estudi conclou que les pastilles comuns per dormir augmenten més de quatre cops el risc de mort i poden provocar càncer

Un estudi publicat al diari on-line British Medical Journal Open indica que alguns somnífers comunament prescrits estan associats a un increment del risc de mort prematura de més de quatre cops. Segons els autors de la publicació, els efectes arriben fins i tot a aquelles persones que en prenen menys de 18 dosis al l’any. L’informe mostra que aquestes drogues també estan associades amb un significant increment del risc de càncer en aquells que prenen altes dosis.
   El consum de somnífers a 
   Espanya... és d’un 9% entre 
   15 i 64 anys i d’un 47% entre 
   els tractats per drogoaddicció, 
   segons l’Observatori Espanyol 
   sobre Drogues (2009).

Segons les dades de la investigació, durant el 2010 entre 1 de cada 20 i 1 de cada 10 adults van prendre pastilles per dormir als Estats Units o medicaments similars. Els científics van avaluar la supervivència de més de 10.500 persones que s’engloben dins d’aquests casos i que van consumir aquests medicaments durant un promig de 2,5 anys entre el 2002 i el 2007. Entre els fàrmacs més receptats es troba la benzodiacepina, (com el temazepam) i altres com el zolpidem, els barbitúrics i els antihistamínics sedatius.

La supervivència d’aquests pacients, d’una edat promig de 54 anys, va ser comparada amb la de més de 23.500 persones que encaixaven per l’edat, el sexe, l’estil de vida i els problemes de salut involucrats, però que no havien pres aquest tipus de medicaments durant el mateix període. I els resultats vinculen els somnífers amb un major risc de mort per qualsevol causa, encara que es prenguin en dosis reduïdes.

Les persones que van consumir menys de 18 dosis en un any tenien 3,5 més probabilitats de morir, mentre que en les que n’havien pres de 18 a 132 la xifra arribava a més de 4 cops i en les que superaven les 132 píndoles pujava a 5. Això va determinar que el risc s’elevava amb l’increment de la dosis. Aquests resultats es van trobar en totes les edats, però van ser majors en les persones d’entre 18 i 55 anys.


  L'estrès, l'ansietat i la
  depressió... són alguns
  dels problemes associats
  a l'insomni.



El material suplementari de la recerca mostra que, tot i que els nombres totals de morts a cada grup eren bastant reduïts, presentaven clares diferencies. Per exemple, van haver-hi 265 morts entre 4.336 persones que van prendre zolpidem i només 295 de les 23.671 persones que van prendre sedatius o altres pastilles per dormir.
Un altre detall destacat és que aquells que van prendre dosis més altes van presentar un 35% més de probabilitats de ser diagnosticats amb diversos tipus de càncer. Una associació que les dades no expliquen a partir de cap preexistència anterior o carència en la salut.
Els autors estan d’acord en que els estudis associatius no necessàriament proven causa i efecte, però creuen que si les recerques assenyalen que hi ha un increment del risc de mort entre els usuaris de pastilles per dormir, cal garantir un tractament alternatiu per l’insomni. I proposen la teràpia cognitivo-conductual, que en els casos crònics pot tenir més èxit.
Per la seva banda, l’editor en cap de la revista, Trish Groves, ha explicat que encara que els autors no hagin provat la seva teoria, ja que han deixat de banda un ampli ventall de factors causatius, la investigació obre la porta a les preocupacions i les preguntes sobre a seguretat  dels sedatius i les pastilles per dormir. Calen però, nous estudis i una major profunditat d’investigació per determinar si els resultats obtinguts són reals o un producte de l’atzar.

Per a més informació veure:
Article: Generalitzar és contraproduent per la salut
Font: British Medical Journal Open

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada