Problemes dels sense cor

dijous, 23 de febrer del 2012

Cobrar per prestar el cervell

Per Alejo Valenzuela i Laura Rodas

Diners senzills a canvi de cedir una estona la teva ment. Això ofereix el Laboratori d'Economia Experimental (LeeX) de la Universitat Pompeu Fabra a qualsevol interessat. Després de rebre el correu de “reclutament” que indica que l'experiment del dia s’adequa als nostres estudis, ens dirigim a l'aula del LeeX del Campus de la Ciutadella. Arribada l’hora, ens apuntem a la llista per agafar torn. Cada persona es converteix en un número amb un ordinador assignat. De vint-i-dues persones, les dues darreres no poden entrar. La norma bàsica està clara: un cop tancada l'aula amb clau, silenci absolut.
Mentre un de nosaltres realitza l'experiment, l'altre marxa a la petita sala contigua on el programador, Pablo López-Aguilar, i dos organitzadors observen l'ordinador central. Al costat, veiem la bossa amb els diners que es repartiran al final. Pablo ens explica en l'obligada veu baixa que aquest ordinador està connectat als de l'altra sala i permet veure en directe els progressos de l'experiment per extreure conclusions. Tot i que hi ha proves complexes sobre teories econòmiques, la nostra és més elemental.
A l'aula d'ordinadors, els “conills d'índies” comencem un cop ens han llegit les instruccions. El “joc” d'avui consisteix a triar una columna o una fila numerades que, si coincideix amb la que tria la nostra desconeguda parella assignada, guanyarem 50 cèntims. Conforme passa el temps, un se sent com un robot automàtic i, els organitzadors, passejant-se entre el silenci de la sala, t’inquieten. De sobte, el sistema falla. A la sala de control, el programador ens diu que és normal, ja que cada experiment fa servir un programa mai utilitzat abans.
Després de 50 rondes i 90 minuts deixant-nos la ment provant diferents combinacions, podem fer cua per cobrar el nostre import: 12 euros. Una xifra considerable tenint en compte que la més baixa se l'emporta un noi amb 4 euros i que el més afortunat aconsegueix 25. Sigui com sigui, sortim satisfets per haver cobrat uns bons diners només per prémer unes tecles i, alhora, col·laborar amb un experiment universitari.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada