Problemes dels sense cor

dimecres, 25 de novembre del 2009

El pasado

-->
Hay quien dice que el pasado, pasado está, pero esta frase no tiene sentido: “el pasado nunca muere”, el pasado nunca nos abandona, y el pasado es mucho más poderoso que cualquiera de nosotros, porque lleva muchos años existiendo y al contrario que nosotros nunca perecerá.
El pasado histórico no es pasado, sino una mezcla de pasado, presente y futuro, pues no hay nada que desaparezca totalmente, igual que la moda, las cosas no se eliminan, solo desaparecen un tiempo de la vista y luego vuelven a salir, con un nuevo nombre, con alguna novedad, con otra forma, pero sigue siendo más de lo mismo, y cuando la rueda vuelve a dar la vuelta el principio vuelve a resurgir. Igual que la energía, la historia no desaparece, cambia su forma, pero en el fondo sigue siendo parte de la misma sustancia.
El pasado determina el presente, y parece inútil pensar en él, pues no se puede cambiar, aunque creo que si se pensara más en él, quizá el mundo tendría sentido, si no se hace, quizá es que tengo razón al decir que el pasado es futuro, pues si no fuera así aprenderíamos de los errores y cambiaríamos las cosas, quizá entonces las cosas son imposibles de cambiar y simplemente siguen su curso, como el calor cuando se dispersa de un cuerpo a otros, sin que nadie pueda pararlo. Pero hoy quiero explicar dos textos que he leído esta semana. El primero se llama “Dietari d’un any de Pesta”, dónde un testigo de la época, Miquel Parets, cuenta cómo se vivió la desgracia de la epidemia en Cataluña hacia el 1650. En este texto completamente subjetivo, Parets culpa a los hombres malos de la plaga, porque mataron a mucha gente, incluido a religiosos, por lo que Dios los castigó con las enfermedades. Ahora que sabemos de dónde proviene la plaga, supongo que nadie debe creer que la culpa fue de los que por el bien de Europa y queriendo invadir el mundo, o simplemente explorarlo, trajeron la plaga con ellos. ¿Quién criticaría el progreso, tan necesario para vivir tranquilos y en paz? Por otro lado, es normal que creyera que el causante de todo fue Dios, pues la ciencia no estaba suficientemente desarrollada para dar una explicación de los hechos, lo cual no podía evitar que el centro de sus vidas, Dios, se convirtiera en único causante. Pero han pasado cientos de años, ha habido cientos de descubrimientos y Dios sigue en la vida de tanta gente… otra muestra de que las cosas no cambian.
El otro texto, una fuente secundaria, es aún peor, explica el auge de Europa y es de Paul Kennedy, su teoría es que Europa conquistó el mundo gracias a la competencia entre todos los mini poderes que había en su interior, que provoco su evolución tecnológica. Y contrapone está suerte con la de los poderes centralizados como China, Japón o los Mongoles. Explica que estas otras potencias no se desarrollaron tecnológicamente porque no lo necesitaban o se lo impedía su conservadurismo. Hasta aquí todo parece correcto, pero llegamos al punto en que critica a los chinos porque creían que la guerra era deplorable y que las armas solo servían para defenderse, y también porque su tradicionalismo odiaba el capitalismo. Realmente pienso que tenían toda la razón de pensar eso, en cambio el autor defiende la actuación de los europeos. Yo simplemente creo que sí deberían haber avanzado en la época pensando que quizá alguien malo querría apoderarse de sus tierras. Pero criticar a alguien por creer que la guerra es mala… y seguro que no es un pensamiento individual, demuestra en que tipo de mundo nos ha tocado vivir, si no pisas te pisan, y eso es algo que empezó con los dinosaurios, que siempre ha sido así y que siempre será así. Lo único que cambia es quienes pisan y quienes son pisados, lo dicho, una rueda.

El Futur

El futur pot ser moltes coses. El futur pot ser progrés o decadència i el progrés pot ser intel•·ligent o egoista, col•lectiu o individual, pel que pot comportar la posterior decadència de la societat o un avanç més gran. Sigui quin sigui el futur, això no forma part de la sort, no és com jugar a la loteria, que mai saps quin serà el número afortunat, en aquest cas nosaltres ja sabem els números guanyadors, entre els molts que n’hi ha, i en la nostra mà està apostar per uns o pels altres segons les nostres conviccions. Si deixem que les coses passin soles, si no ens mullem, si no perseguim els nostres somnis, mai passarà el que desitgem. Quan creiem que per ser una única persona no podem fer res per canviar, deixem llibertat d’actuació a la decadència, és com caminar cap a un precipici per un camí infinit i amb les mans als ulls, és com cridar al dimoni que pugi a la terra, dir-li que ens hem rendit, que faci el que vulgui amb nosaltres perquè som i serem els seus esclaus. En aquestes circumstàncies, és quan un dimoni, real no, però si una persona que adopti el seu paper, farà de nosaltres el que vulgui, ens mourà com si fóssim ninots penjant d’un fil, i nosaltres obeirem, com sempre s’ha fet, alguns fins i tot amb una certa alegria, doncs obeir sense pensar aporta un gran avantatge: ens estalvia feina, no hem d’estar tanta estona meditant que és el millor i tenim més temps per fer el que ens agrada, però a costa de què? Val la pena renunciar a un futur millor per guanyar temps? Deixaré que contesteu vosaltres mateixos, però avans m’agradaria que recordéssiu el conte dels tres porquets. La idea a la que condueix la historia és que perdre temps per fabricar una casa evita la mort, no se si veieu el paralogisme... Crec que val la pena construir un futur perquè potser no tindrem tanta sort com els porquets, no tindrem una altra societat més gran on refugiar-nos si cap de nosaltres es pren de la molèstia de començar a construir. L’antagonista d’aquell conte no té comparació amb els enemics reals que poden profanar la societat i el seu futur. Si creieu que la societat no té armes per combatre els llops d’aquest món, potser és hora que us poseu a construir-les, perquè el poder està dins la vostra ment, dins la de tots. Només vosaltres podeu fabricar l’arma per aconseguir el que voleu i evitar que el llop us mossegui. Així, torno a dir, en les vostres mans està el reaccionar, el decidir que és millor, deixar-se portar o intentar millorar, intentar evitar continuar caminant per un sender ple de punxes, que només pot desembocar en un precipici profund.
Segurament us preguntareu que podeu fer vosaltres per canviar una cosa que sempre ha estat igual, què pot canviar una persona davant els milions d’éssers que formen el món? però mai heu de pensar que esteu sols, el vostre pensament és igual o similar al de molts altres que es troben en la mateixa situació, però tots esperen que algú parli, no serà fins aquell moment que la cadena començarà a funcionar. Si surt un valent després en sortirà un altre, i tots els que volen un futur millor podran canviar un rumb equivocat, un rumb que ens porta a la decadència, a les mentides, a un poder corromput, que ha caducat i cal renovar. Mai hem de deixar que ens dominin. Cada persona, per petita que sigui, conté la força per canviar, i gra de sorra rere gra de sorra aconseguirem crear el que vulgueu. ¿Val la pena reflexionar, o seguireu caminant amb els ulls tancats?

La situación del Tercer Mundo

-->
El problema del Primer Mundo y el Tercer Mundo es que entre ellos hay un vínculo que no permite que los países en vías de desarrollo evolucionen, sino que cada vez vayan a peor.
El primer error es relacionar el desarrollo con la evolución tecnológica i la riqueza. No hay nadie que sepa la verdad absoluta, por lo que nadie puede afirmar que es mejor vivir en nuestro Primer Mundo que en un mundo aislado del resto.
El segundo error es una afirmación que se hace con frecuencia: “El Tercer Mundo depende del Primer Mundo”. ¿Estáis seguros de eso? ¿Acaso el Tercer Mundo pidió nuestra ayuda alguna vez antes que llegáramos a él? Yo creo que no, es más, yo afirmo que el Primer Mundo depende del Tercer Mundo. Para demostrarlo solo hace falta que os imaginéis que volvéis al pasado, pero las personas siguen siendo las mismas. ¿Seria capaz el Tercer Mundo de conrear alimentos para su propia familia? Mi respuesta es afirmativa, pues si lo sabían hacer nuestros antecesores prehistóricos es imposible dudar que personas con la misma inteligencia que nosotros no sean capaces de hacer eso y mucho mas, incluso podrían vivir sólo de la caza y la recolección. Pero ¿podría vivir nuestra sociedad por ella sola? ¿Podría prescindir de de todas sus empresas instaladas en países subdesarrollados y de todas las riquezas, alimentos, materias primeras, personas explotadas y energías que consigue gracias a ellos? La respuesta es “NO”. Seria imposible, estamos tan acostumbrados a vivir “bien” que no hay vuelta atrás y cada vez se quiere más y más, cosa que hace que ellos tengan menos y menos.
Los ricos roban a los muy pobres, ganan dinero y luego piden dinero a los ricos más pobres para ayudar a los muy pobres, quedándose parte del dinero en concepto de gestiones. En definitiva, el negocio perfecto. Es como el tabaco, las empresas ganan dinero en tabaco, pero no lo vamos a prohibir, ¡el dinero que se perdería! ¡Y el gasto en vigilancia para que no se vendiera ilegalmente! Pero bueno hay que hacer anuncios para dejar de fumar y asociaciones contra el cáncer, no vayamos a parecer malos. Esto es como lo del plan que presenta la China, una gran ayuda para África ¿A cambio de? Que más da, alguien que ve miles de personas morir de hambre cada día firma lo que sea, aunque eso implique destrozar su tierra y acabar con sus recursos.
Es verdad que los países subdesarrollados tienen muchas enfermedades, pero no sabemos si la propia naturaleza las hubiera solucionado, igual que ha pasado con otras. Cuando se conquistaron esos países solo conseguimos llevarles más enfermedades de las que tenían, las cuales quizás preferirían sufrir a cambio de un poco de paz, algo que, seguramente esas tierras nunca volverán a tener.

El Primer Món i elTercer Món

Avui en dia tothom entén els termes Primer Món i Tercer món, el primer terme indica la nostra superioritat respecte del segon, que marca l’endarreriment d’unes poblacions que “depenen de nosaltres”. Està clar que els termes s’utilitzen per evidenciar aquesta diferència, pel que hi ha qui els considera despectius, però el seus orígens no ho són tant.
Per veure-ho ens hem de situar després de la Segona Guerra Mundial, quan la gent va començar a parlar de l'OTAN i el Pacte de Varsòvia i van sorgir dos blocs principals, el "bloc Occidental" i el "bloc Oriental". En aquells moments, cap bloc va ser numerat, però com que hi havia un grup que no pertanyia a cap bàndol, a partir del 1950 aquest últim es va anomenar el Tercer Món, un tercer grup sense una posició específica. Llavors va començar a semblar que hauria d'haver-hi un "Primer Món" i un "Segon Món". Així, aquests dos termes s'empraren per dividir políticament els països, de manera que el Primer Món comprenia els països que es van unir a l’OTAN i capitalistes; el Segon Món, als comunistes, i el Tercer Món agrupava la resta, la majoria en vies de desenvolupament.
Amb el pas del temps, han desaparegut la majoria de règims comunistes, pel que se solen utilitzar només els termes Primer Món, per referir-se a països rics o desenvolupats independentment de la seva ideologia, i Tercer Món, per referir-se a països subdesenvolupats, o en vies de desenvolupament.
Entenem per desenvolupades aquelles poblacions industrialitzades i capitalistes. D’altra banda, el terme Tercer Món s’utilitza molt sovint, i a vegades de manera despectiva, per definir aquelles poblacions que no només no estan prou desenvolupades, sinó que no tenen prou mitjans per subsistir.
En realitat, si s’analitza amb profunditat, podríem descobrir que, de manera molt general, dins d’una mateixa nació existeix un primer món, format per la gent rica, manipuladora i que mana; un segon món format per gent amb una bona qualitat de vida, sense una influència important però preocupada per què fa el primer grup i el benestar general; i un tercer món format per treballadors que paguen impostos perquè els rics visquin a costa seva; fins i tot hi trobaríem un quart Món, on hi ha gent explotada, tractada com a esclaus, gent discriminada i marginats. L’únic que fa que el tercer món de les ciutats no decaigui tant com el de Tercer Món veritat és que és la majoria, pot utilitzar la violència i té un accés molt més directe a armes o elements per revoltar-se, per la qual cosa el primer món de la ciutat abusa d’aquest sense passar-se d’uns límits. Però el Tercer Món de veritat no pot defensar-se, ja que ni tant sols té accés per arribar fins al Primer Món i poder lluitar. Conseqüentment l’únic que pot fer és acceptar ser robat i somriure cada cop que se li deixa una part de tot el que podria seria seu si ningú li hagués pres.

dimarts, 24 de novembre del 2009

Els estudiants no accepten la Nova Selectivitat

Els estudiants es neguen a acceptar els canvis de la Selectivitat. Es queixen que quan es van matricular ningú els va avisar que es farien aquests canvis i que en molts casos els alumnes estan perjudicats, ja que la puntuació que els donarà la nova selectivitat no serà suficient per accedir a les carreres que havien planejat.
El problema afecta sobretot a les carreres d'humanitats, ja que assignatures com literatura puntuen menys que una assignatura del batxillerat tecnològic, encara que la carrera sigui de la branca d'humanitats. Per reivindicar-se, un grup d'estudiants de l'IES Pere Ribot de Vilassar de Mar han creat una pagina al facebook on ja son quasi 3700 membres:

"En contra de les ponderacions il·lògiques de la nova selectivitat".

A la pàgina expliquen que que s'estan posant en contacte amb altres instituts, sindicats i educació, per tal de corregir aquesta injustícia. Als comentaris del grup els estudiants demanen la realització d'una manifestació abans que sigui massa tard.

Per altra banda, l’AJEC, l'Associació de joves estudiants de Catalunya, ha demanat una moratòria en l’aplicació de la Nova Selectivitat i la revisió dels criteris de ponderació. L’Associació va denunciar en un comunicat de premsa les incongruències i els problemes que pot comportar l’aplicació de la nova selectivitat tal i com està plantejada i va demanar al Departament d’Educació i al Departament d’Innovació, Universitats i Empresa una moratòria d’un any en l’aplicació de la prova i la revisió dels criteris de ponderació perquè cap estudiant surti perjudicat.
Per més informació podeu consultar el seu informe.

Un membre de l'AJEC, Nazan, ha explicat que l'associació també creu que és necessària una manifestació perquè els escoltin, i que "haurà de fer-se abans que acabi l'any." També ha dit que "el més provable és que es faci el proper 17 de desembre," però que encara no està confirmat.

diumenge, 22 de novembre del 2009

Dimarts 24 entrevista amb Carme Forcadell a Aula Radio

Aquest dimarts dia 24 a Aula Radio, al programa Problemes dels Sense Cor, entrevistarem a Carme Forcadell, membre de la Comissió de Comunicació i Premsa de la "Coordinadora de la Consulta sobre la Independència" i responsable de comunicació de l’acte nacional de la Coordinadora que es farà aquest dissabte dia 29 a l’auditori del Fòrum de Barcelona a les 12 del matí.

L'esdeveniment consisteix en celebrar l'Acte Nacional d’inici de la campanya de la Consulta sobre la Independència. En aquest acte hi intervindran representants de les Comissions Organitzadores de tot el país a més del filòsof Josep-Maria Terricabras.

Els membres de la Consulta per la Independència volen omplir l´Auditori del Fòrum de Barcelona, que té una capacitat per 3.500 persones. Creuen que no és fàcil, però que si ho aconsegueixen donaran una imatge de força que impulsarà la Consulta en tot el territori just en el moment que comença formalment la campanya de participació. Per això demanen a tothom un esforç de mobilització i que es difongui l’acte al màxim.

Com que han de llogar la sala i no disposen de cap subvenció pública, per assistir el públic haurà de pagar 10€ (descompte de 5€ pels adherits), al compte corrent de la Caixa de Pensions 2100/3084/89/2200404263. Podeu fer l´ingrés de forma individual o col·lectiva. El resguard, serà la vostra entrada. Si queden entrades es vendran el mateix dia a la guixeta del Fòrum.

Quins altres actes s'estan fent per proure la votació del proper 13 de desembre, en què consistirà aquest acte d'inici de campanya, qui administra els diners d'aquest compte i perquè s'utilitzaran a part de pagar la sala?
Aquestes preguntes i d'altres relacionades, com què cal fer per realitzar una consulta, per què no es fa a Barcelona i quines consequències poden tenir les consultes, les farem a l'entrevista de dimarts, al primer programa de Problemes dels Sense Cor.

dissabte, 14 de novembre del 2009

Carles Peña, productor de radio: “El directe és sagrat, és la imatge que donem”

Per en Carles Peña, productor de Cadena Ser, “el directe és el més sagrat”, ja que “és la imatge” que dona l’emissora, el resultat de la feina d’un ampli equip. Peña és coordinador del directe del programa de radio La ventana, dirigit per Gemma Nierga. El productor ha explicat que l’equip de redacció està format per més de vuit persones, fet que “multiplica les possibilitats del programa, però també els riscos”, pel que tant ell com els tres productors que preparen el programa, han d’estar en contacte amb tots els membres per transmetre què es vol realitzar, així com convertir-se en un punt d’unió entre el tècnic i la presentadora, pel que a més de la pauta, “has detenir el guió al cap”.
En Carles creu que aquesta feina és molt gratificant, però té inconvenients, ja que treballen “sota la pressió de l’hora: a les quatre comença el programa i ha d’estar tot llest”. A més, durant el directe en Carles ha de prendre decisions immediates: “No podem dubtar ni consultar a deu persones diferents hem de decidir el millor nosaltres sols”. Les decisions les pren juntament amb la directora del programa, Gemma Nierga, i creu que “és més difícil en aquest cas” perquè ella presenta des de Madrid i s’han de comunicar per internet.
En Carles Peña va entrar en el món de les ràdios locals quan tenia 14 anys, i tot i que té la llicenciatura d’audiovisuals confessa que el més important “és que t’agradi la radio” i que “no cal passar per la universitat”. Fins i tot bromeja que “hagués estat millor estudiar psicologia” perquè ha de tractar amb gent de tot tipus.

dimarts, 10 de novembre del 2009

Cap de campanya del PSC: tot i les noves tecnologies la paraula és el més important

-->
--> -->
BARCELONA (Redacció) 10-11-2009
José Zaragoza, cap de campanya del PSC, va concloure ahir al vespre durant la taula que presentava el llibre L’espectre del Tripartit, que “tot i les noves tecnologies” que milloren les campanyes electorals, “el més important sempre és la paraula”. A l’acte també van participar els representants de CIU, David Madí, i ICV, Jordi Guillot, partits catalans que van obtenir representació parlamentària en els comicis del 2006, dels quals tracta el llibre.
Els tres responsables, van analitzar la situació de lescampanyes anteriors, on trobaren essencial el context per explicar-les. També van determinar que de cara a les properes, serà clau recuperar la credibilitat perduda i saber respondre davant la crisi. Però van discrepar en algunes qüestions, com les noves tecnologies, que per Guillot, ajuden a que “un partit petit” tingui accés al públic, mentre que per Zaragoza, l’anonimat i la impunitat en els mitjans empitjorará la pràctica política.
Un altre dada important és que els representants d'ERC i Ciutadans, que havien estat convidats no van anar, els primers perquè no podien i els segons ni tan sols van contestar a la invitació. El cap de campanya del PSC va aprofitar l'absència del partit de Ciutadans per criticar-lo durament, explicant que al formar-se deien que reformarien el sistema i l'únic que van fer ha estat "distorsionar el debat sense canviar res".
El nom complert del llibre en el que es va inspirar la xerrada és: L'espectre del Tripartit. Comunicació política i comportament electoral a les eleccions catalanes del 2006, i ha estat publicat per la Unitat d'Investigació en Comunicació Audiovisual de la Universitat Pompeu Fabra.

dissabte, 7 de novembre del 2009

¿Qué es noticia?

Lo que es noticia no se puede aprender en una mera clase teórica por muy especial que ésta sea. A pesar de ello saber si una noticia es más o menos importante, no solo evita que los compañeros de trabajo no se rían de uno, sirve para organizar las noticias dentro de un periódico.
Es cómo trabajar en un mosaico, es decir, cuando se escribe una noticia no se está escribiendo un contenido para un libro de texto, sino que es un texto que forma parte de otras noticias y en ese contexto hay una interrelación i una jerarquización.
No hay tampoco unas normas por las que regirse, pues no se pueden establecer leyes para ordenar algo que no se puede prevenir. Por ejemplo, un suicidio puede parecer importante, pero quedar en segundo plano si un gorila mata a 300 personas en el zoológico. Aunque si el Presidente del Parlament se suicida por su incapacidad de asumir su poder, lo del gorila quizá dejaría de tener importancia.
Volviendo a la pregunta. ¿Qué es y qué no es noticia? Cómo se ha dicho no existen fórmulas fijas. Cuando uno se enfrenta a lo imprevisto es muy difícil establecer una normativa. Además hay que luchar contra la gente que inventa excusas para ser noticia, por lo que no sólo hay que averiguar qué es noticia sino descubrir qué es una falsa noticia.
Hubo un tiempo en que la prensa anglosajona se planteo si informar a mil lectores o entretener a un millón. Pero esa dicotomía ha desaparecido. En consecuencia, la mejor noticia es la que interesa a más lectores, entendidos como compradores. Y para eso si que hay unos criterios:
En primer lugar interesa aquello que llama la atención, ya sea lo nuevo o lo diferente… bien por acción o incluso por omisión. Es decir, no siempre es necesario que lo nuevo o lo sólido este en lo que hay sino que puede ser algo que estaba y ahora se ausenta, por lo que deja de estar dentro del cuadro habitual.
Otro criterio general es el de la proximidad. La proximidad entre el periódico y el suceso que se cubre es directamente proporcional a la importancia de la noticia. Pero esa cercanía no solamente se mira desde un punto de vista geográfico, sino que también puede darse una cercanía psicológica. Por ejemplo: es más noticia una persona descuartizada en un piso de Barcelona o un esturión bañándose en el delta del Ebro, que 100 personas ahogadas en el Amazonas al naufragar un barco. ¿Pero qué ocurre cuando pasan cosas en EE.UU y en cambio pueden llegar a ser portada? En este caso se impone la proximidad psicológica o cultural a la distancia en quilómetros. Un suceso en EE.UU será más importante, por ejemplo, que en Marruecos, porque no hay tanta identificación.
Así podemos ver al abrir un periódico que es más importante que se mueran 4 españoles en Sudáfrica que 50 ahogados al naufragar un Ferry en Bangladesh o cualquier otro sitio poco conocido. Podríamos decir que esto refleja el tipo de sociedad y el respeto a la vida que al menos formalmente se da en ella. Los muertos en el tercer mundo tienen menos valor informativo porque se parte del punto de vista que “la vida en esos lugares tiene menos valor”. Por lo tanto no hace falta esforzarse mucho en esos temas. Ocurre lo mismo cuando muere un arquitecto o un “simple” paleta.
Otra referencia es la espectacularidad o morbosidad de un suceso cercano que afecte a seres en los que nos reconocemos. Es entonces cuando un suceso de esas características choca contra nuestras concepciones morales y por lo tanto se convierte en noticia. Por ejemplo, centenares de mujeres asesinadas en Ciudad Juárez se ha convertido sólo en una página entera. En cambio, una niña de Huelva, el caso Mari Luz, ocupo páginas y páginas durante varios días. Y no digo que no sea importante, pero se puede intuir que niñas como esta mueren a centenares en el mundo y el tercer mundo, aunque nos podemos identificar más fácilmente con ella.
Por último está lo que llamaríamos la alarma social, cosas que de alguna manera provocan alarma en la gente, preocupación. El concepto alarma social lo utilizaron los jueces para decidir si se encarcelaba a un sujeto o no. Pero lo que interesa aquí es que la alarma social también se puede inventar. Los periódicos pueden fabricar o convertir un hecho que podría pasar desapercibido en un suceso espectacular. Por ejemplo, con los elementos contextuales, se le da mayor gravedad o repercusión a un tema. Algo que podría ser un breve con el envoltorio necesario puede convertirse en portada.
En el fondo los periódicos se han convertido en una especie de farsantes que pueden decir hoy blanco y mañana negro, pero todo por vender periódicos y si los lectores están de acuerdo pues que le vamos a hacer.

dimecres, 4 de novembre del 2009

Freud: ¿genio o estafador?

Hay quien cree que Freud fue el Darwin de la mente, otros que fue el inventor del engaño más grande del siglo XX. Así comienza el artículo: La verdad acerca del Psicoanálisis, de Edgard Edwin, que intenta buscar razones para probar o eliminar las hipótesis de Freud acerca de la Teoría Psicoanalítica.
Edwin se centra en descubrir si es verdad que el psicoanálisis es eficaz contra la neurosis.
A pesar que Karl Popper dijo que “no vale la pena discutir este tema porque es indemostrable”, el autor piensa que sí se puede tratar, ya que hay muchos datos clínicos y experimentales que se refieren a la verdad o falsedad de las pruebas.
Estos estudios probarían que la introspección a través del psicoanálisis tiene efecto si no existiera la teoría de la sugestión, tratada por Leonard Horowitz. Según ésta, los pacientes aceptan los consejos y sugerencias del terapeuta para descubrir qué causa su trauma, incluso pueden crearse un recuerdo de un falso trauma y superarlo, pero el problema real seguirá en el inconsciente.
Por lo tanto, es necesario eliminar la Teoría de la sugestión. Se podría hacer científicamente si se demuestra, con los datos, que los pacientes se curan. Pero los datos de la remisión espontánea dicen que más del 30% de los pacientes sin recibir tratamiento freudiano se han curado con otros tratamientos o sin ninguno. Por lo que el sitio dónde buscar una prueba se convierte en una evidencia inversa.
Otro argumento contrario es que las personas realmente no tienen acceso introspectivo, si no que deducen la causa del problema según teorías causales implícitas en el comportamiento. Por ejemplo, si una persona es drogada sin que ésta lo sepa, pensará el motivo de su felicidad y puede que crea que está contenta porque irá de vacaciones o ha visto un pájaro precioso. Por lo que un observador está en mejor posición para saber la realidad. Consecuentemente, no solo no tiene acceso introspectivo (lo deduce) si no que además puede equivocarse.
No obstante, los argumentos citados no rebaten la Teoría del Psicoanálisis, pues la existencia de métodos alternativos o curaciones espontáneas no significa que éste no funcione. Además, por lo que respecta a la introspección, los freudianos también creen que una persona no puede tener acceso introspectivo por ella sola, necesita del psicoanalista.
El autor finaliza aconsejando a los freudianos rendirse y aceptar que el psicoanálisis es un simple complemento que puede ser eficiente pero no hay ninguna prueba de ello. Aunque piensa que quizá en un futuro existan pruebas a su favor.
¿Será alguien capaz de descubrir la prueba para defender el psicoanálisis?
Así que yo os invito a leer el artículo La verdad acerca del Psicoanális de Edgard Edwin, dónde hay muchos más argumentos en pro y en contra del Psicoanálisis. Y así podáis contestar: ¿quién fue Freud? ¿El Darwin de la mente o el creador del mayor engaño del siglo XX?