Un grup de científics encapçalats per la nord-americana Beth Levine ha aconseguit detectar la proteïna BCL2, responsable dels efectes beneficiosos de l’exercici en l’organisme. L’esport té efectes metabòlics que milloren la salut humana i poden combatre desordres com la diabetis, pel que l’estudi i la manipulació d’aquesta proteïna pot esdevenir la clau per solucionar algunes malalties.
Els investigadors estadounidencs van realitzar un experiment fent córrer ratolins per una cinta. Amb això van veure que l’exercici induïa a l’autofàgia, un mecanisme intracel·lular que deixa que les cèl·lules s’adaptin o canviïn les seves demandes nutritives i energètiques. Aquest sistema s’encarrega de fer una espècie de reciclatge de l’organisme per tal de protegir-lo. En el cas dels ratolins, té la funció d’evitar el patiment de malalties com el càncer, l’envelliment i la resistència a la insulina.
El clímax de l’estudi va ser la identificació de la proteïna BCL2 com a reguladora dels processos beneficiosos associats a una vida activa. Els primers anàlisis dels efectes de l’exercici en ratolins indicaven un augment de l’autofàgia en l’esquelet i els músculs dels animalons en només mitja hora. Conseqüència que atribuïen a la proteïna BCL2.
Per verificar la hipòtesis, van fer la mateixa prova amb ratolins mutants que tenien inhabilitada aquesta proteïna. Els resultats van ser oposats. Es va detectar una reducció de la resistència i una alteració negativa del metabolisme de la glucosa. A més, els subjectes eren més susceptibles a la dieta alta en greixos induïda per la intolerància a la glucosa, desapareixent l’efecte protector.
Els investigadors destaquen que l'exercici pot tenir un paper crucial en la millora de la tolerància a la glucosa i el metabolisme que es produeixen en l’obesitat induïda per la dieta. De moment encara queda molt per estudiar, però l’equip de Levine suggereix que la manipulació de la proteïna BCL2 podria servir per aconseguir un nou enfocament en el tractament i prevenció del metabolisme de la glucosa.
Font: Revista Nature
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada