Problemes dels sense cor

dimarts, 11 d’agost del 2009

Exposició sobre Tutankamon al Museu Marítim


--> -->
Segur que molts de vosaltres us heu preguntat més d’una vegada: que podríem fer demà? I heu començat a debatre diferents opcions i proposicions, no obstant, després d’una exhaustiva recerca i meditació heu acabat optant per fer el mateix de sempre... per això crec és interessant, sobretot ara que estem a l’estiu i acostumem a tenir més temps lliure, que us doni algunes idees d’activitats per a realitzar durant les vacances i us comenti els llocs que ja he visitat.
Com que és el meu primer article us parlaré d’una exposició temporal: “Tutankamon: Descobreix la tomba i els seus tresors” ideal pels amants d’Egipte, els encuriosits per la historia i els nostres avantpassats, els avorrits o simplement els que vulguin fer una activitat diferent.
Abans que seguiu llegint us adverteixo, si us passa com a mi, que esteu deprimits per no haver pogut anar a Egipte de vacances, ho sento, això no us solucionarà el trauma, però us asseguro que us farà passar una bona estona, us ensenyarà coses noves i us omplirà de nous coneixements curiosos i interessants.
L'exposició:
Aquesta magnífica exposició la podeu visitar durant tot l'estiu i fins al sis de setembre i es presenta al Museu Marítim.
El més destacat és la reproducció de la tomba i els tresors de Tutankamon.
Es tracta de la reproducció a escala original de tres de les quatre càmeres funeràries. L'exposició presenta per primera vegada, en 2.000 m2, el tresor funerari del llegendari faraó intentant reproduir l'aspecte tal com va ser trobat pel seu descobridor Howard Carter al novembre de 1922.
Per poder aconseguir-ho han treballat minuciosament al voltant de 100 artesans egipcis durant anys per a construir totes les peces de l'aixovar funerari seguint les tècniques tradicionals i utilitzant per a això els instruments més moderns.
L'equip creador del projecte està format pel conegut arquitecte d'exposicions Rainer Verbizh i per la directora Britta Wauer. Aquesta última, guardonada pel seu treball amb el “Premi de la Televisió Alemanya” i el “Premi Grimme”, accepta la direcció de la pel·lícula de l'exposició “Tutankamon: Descobreix la tomba i els seus tresors”. La música que l‘acompanya està escrita pel compositor alemany Uwe Fahrenkrog-Petersen, que té en el seu haver més de 40 discos d'or i platí. Conegut pel seu treball en el grup de pop “Nena”, en els últims anys Fahrenkrog-Petersen ha aconseguit llaurar-se un nom com productor i compositor de bandes sonores als EUA, col·laborant amb figures importants de Hollywood com Steven Spielberg i Hans Zimmer.
La polèmica:
L'exposició ve acompanyada d'una certa polèmica. La qüestió que s'ha plantejat és fins on cal arribar en la reproducció d'objectes artístics i històrics i en quin grau s'ha de valorar la seva contemplació. És a dir, per molt bona que sigui la reproducció dels objectes no deixa de ser un decorat i per tant no transmet la mateixa sensació que l'objecte autèntic.
Opinió personal:
L’exposició està perfectament estructurada i organitzada de manera que es faci entretinguda, interessant i variada.
La podríem dividir en quatre parts:
En primer lloc hi ha una sala que ens introdueix al món egipci i ens trasllada en el temps situant-nos enmig de les piràmides on rebem una informació bàsica i inicial d’aquest món.
Un cop situats passarem a la segona part, que consta de dos documentals, en el primer ens mostraran els faraons que van precedir Tutankamon, la historia del seu regnat i quins van ser els seus successors. En el segon ens mostren com hem aconseguit obtenir tota aquesta informació, les investigacions que s’han fet i sobretot la historia de Howard Carter, l’home que sempre havia somiat amb Tutankamon i que finalment va aconseguir trobar la seva tomba.
En tercer lloc, veurem allò que tant s’espera i que tant s’anuncia: les cambres de Tutankamon i la seva tomba tal i com les va trobar Howard Carter. És veritat que és una reproducció i no és el mateix que veure-ho, però segueix sent espectacular i només cal posar-li una mica d’imaginació. Trobo que és la millor manera d’aprendre sobre aquest tema. A més, al cap i a la fi el més important és l’explicació, la informació que es dona. L’ambientació només és per fer l’estada més entretinguda.

Per últim tornarem a unes sales amb explicacions, on tots els objectes de les sales funeràries estan dividits per tipus i s’expliquen d’un en un per tal d’obtenir informació sobre molts temes: forma de momificació, roba i complements, creences i religió, tipus d’armes, tradicions i costums, motiu de la mort, jocs, aliments...
I tot això amb un àudio guia gràcies al qual no cal que et passis la visita llegint el text d’informació, simplement premen el número que s’indica davant de cada vitrina una veu t’explica tot el que estàs veient.
El fet de dividir la visita en aquestes quatre parts fa que aquesta passi ràpida, interessant i de manera molt amena. Aconseguim passar una bona estona, perquè no només obtenim un munt d’informació que ens aporta cultura, sinó que ens conten curiositats que ens diverteixen.
No hi ha cap part que m’agradi més que una altra, trobo que totes son necessàries i és la complementació de totes elles la que fa que aquesta visita sigui única.
Si us atrau aquest món i voleu passar una bona estona no ho dubteu perquè us agradarà doblement.
Per acabar, ja que he dit el que m'agradava de l'exposició, trobo convenient citar el seu punt feble, el seu preu: 16 euros sense descompte. El preu és una mica elevat, si, però heu de pensar que no és un simple museu, també hi ha els documentals i l’àudio guia. A més, si us agrada val la pena, almenys serà millor que anar al cinema a veure una pel·lícula que potser no us satisfà, o comprar-vos una samarreta que no duri res.
Heu de tenir en compte que és una cosa diferent i segur que tots us heu gastat diners tontament, tots tenim els nostres capritxos i perquè aquest no pot ser-ne un més? No es una cosa tangible, perquè quan sortiu del museu no tindreu res per ensenyar, però si que us endureu amb vosaltres una gran satisfacció i rebreu un munt d'anècdotes i informació.


Informació d’interès:
L'exposició es va inaugurar el 6 de juny i seguirà fins al 6 de setembre. Així que afanyeu-vos si la voleu veure.
El preu de l'entrada és de 16 euros, amb preus especials per menors, estudiants i majors de 65 anys (10 euros) i per nens (8 euros). També hi ha preus especials per grups o famílies.
Els horaris son molt amplis:
Diumenge a dijous de 10:00h a 20:00h (Última entrada a les 18:30h)
Divendres i dissabtes de 10:00h a 22:00h (Última entrada a les 20:30h)
Cal reservar l'entrada amb antel·lació almenys una hora abans. Recomano fer la reserva per internet, es pot fer per la web de servicaixa, però aquesta et cobra comissions, en canvi per la web de Atrapalo no hi ha comissions i el preu és el mateix.
Per a més informació podeu consultar la web del Museu Marítim.

--> -->

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada